חומרים ננומטריים

חומרים ננומטריים

ננוטכנולוגיה, הוא תחום מדעי צעיר יחסית, שעוסק בחלקיקים בסדר גודל של המולקולה הבודדה. הממדים הקטנים מביאים לידי ביטוי היבטים שונים של חוקי הטבע מאלו המשתקפים בתכונותיהם של גופים גדולים. כך לדוגמא, חומרים ננומטריים יכולים להיות חזקים יותר, קלים יותר, קשים יותר, בעלי יכולת אגירת אנרגיה. השוני בין שטח הפנים לגודל והגודל הזעיר של החלקיקים גורמים לתכונות כמו חוזק הקשר הכימי להשתנות ומאפשרים לחומרים ננומטריים להיות בעלי תכונות שונות מאותם החומרים כשהם גדולים יותר.

כמו פעמים רבות בתחום השמירה על הסביבה, בניסיון להיטיב עם הסביבה והאדם יש להלך על חבל דק על מנת לא לגרום נזקים בלתי צפויים, וכך גם במקרה זה. במהלך השנים האחרונות, חלו התפתחויות עצומות בתחומי מדע חדשים, כגון פיתוח חומרים בשיטות ננוטכנולוגיות, ובין השאר גם חומרים המיועדים לתחום הבנייה.

אנו מייעצים בתחום מרתק זה. במשפט הסביבתי הישראלי והבינלאומי, עדיין אין חקיקה בנושא, אולם כבר היום קיימים מחקרים ראשוניים על ההשפעות הבריאותיות והסביבתיות של חומרים ננומטריים ועל חקיקה נדרשת בנושא. אכן, זהו תחום חדש שיתפוס ללא ספק מקום בדיני איכות הסביבה והכימיקלים. בשנים האחרונות, באירופה ובארצות הברית נערכו עבודות מדעיות ומשפטיות העוסקות בקביעת הוראות ספציפיות לחומרים ננומטריים. קיימים מסמכי מדיניות שכבר הוצאו באירופה בנושא, וקיימות פרשנויות והתייחסויות ספציפיות לחומרים ננומטריים בחוק החומרים המסוכנים בארה"ב.

כדוגמא - אחת מהבעיות עם חלקיקים כה קטנים היא שהם יכולים לחדור בקלות רבה דרך מערכת הנשימה עד לתוך הריאות ומשם, על פי החשש, בגלל גודלם הקטן יכולים לחדור למערכת הדם ואף למח. יתר על כן, עדיין לא ידועות היטב תכונותיהן הכימיות והשפעותיהן הטוקסיקולוגיות ואין כיום הסכמה בקהילייה המדעית שהשיטות המקובלות להערכת סיכונים מתאימות להם. חקיקה בנושא אינה קיימת.

אנו נוכל לייעץ לכם במעקב אחר ההתפתחות החקיקתית בארץ ובעולם בנושא זה, ולעדכן אתכם בחידושים האחרונים ובהערכות המשפטית הנדרשת לקראתם.